Cape Town
Reisefakta

Sånn kommer du dit:

Flyturen er lang, og det lønner seg å mellomlande enten i London, Frankfurt, Amsterdam eller Paris. Derifra tar siste del av turen ca. 11 timer.

Du kan spare noen hundrelapper ved å fly via Istanbul, eller med noen av Midtøsten-selskapene, men flyreisen blir en god del lenger.

Tipsing:

Mellom 10-15 prosent er vanlig. Servitører, bagasjebærere og hotellansatte tjener som regel veldig dårlig. Mottoet er; tips rikelig.

Sesong:

Cape Town har tydelig markerte årstider og et klima som er sammenlignbart med middelhavsområdene. Vinteren varer fra mai til august og preges av mye nedbør og sterke nordvestlige vinder. Sommeren er varm og tørr og varer fra november til februar. Gjennomsnittstemperaturen er de siste årene målt til 7 °C om vinteren og 26 °C om sommeren.

Den beste tiden å reise til Sør-Afrika på, er mellom 15. november og 1. april.

Dette er også den dyreste tiden, med desember som høydepunkt. Hotellene og gjestehusene opererer med inntil fire sesonger og ulike prisklasser i løpet av året.

 

Valuta:

South African Rand (ZAR) er i skrivende stund verdt ca. 0,63 NKR.

Minibanker er det nok av, men vær forsiktig når du foretar uttak. Butikker og restauranter tar imot de vanligste betalingskortene. Unntaket er enkelte bensinstasjoner. Her bør du ha med kontanter for å være på den sikre siden.

Leie bil og fylle drivstoff:

Alle de store internasjonale bilutleiefirmaene holder til på flyplassen Cape Town International. Bestill på forhånd, da er bilen klar når flyet lander. Spesielt i høysesongen er dette viktig. Lei en bil med bagasjelokk, slik at bagasjen ikke er synlig.

Det er venstrekjøring i Sør Afrika så det er fornuftig å leie bil med automatgir.

Sjekk bilen grundig før du setter deg inn og kjører. Påpek riper og småbulker etc. Billeie er billigere enn i Norge, men egenandelen er ganske høy, så vær forsiktig.

De fleste hovedveiene har fartsgrense på 120 km/t. Det er endel fartskontroller, så kjør forsiktig. Sør-afrikanere spiser og drikker ofte ute, og mange kjører bil etterpå. Promillegrensen er 0,5. Blir du kontrollert og tatt med mer enn 0,5 i promille, kan det ende i sørafrikansk fengsel. 

Prisen på bensin og diesel er 40 prosent lavere enn i Norge.  De som fyller tanken din tjener svært lite, så vær generøs med tips. De vasker som regel også vinduene på bilen.

Litteratur:

Kjøp et godt kart over Cape Town og vindistriktene. Er du mat- og vininteressert, er matmagasinet «Eat Out» og vinguiden «Platters South African Wines» et godt reisefølge. Begge publikasjonene utkommer en gang i året og lanseres i november.

Vaksiner:

Det er ikke nødvendig med vaksine eller malariatabletter i Cape Town. Skal du videre på safari, kan det være nødvendig med malariatabletter. Sjekk Folkehelseinstituttet. https://www.fhi.no

NB! 

Pass og reisedokumenter har du liggende i safen på hotellet. Bare ta med deg kontanter og ett kredittkort når du er ute. Legg aldri verdisaker igjen i bilen, og ikke «flash» med dyre kameraet, klokker, laptop og PC.

Enkelte områder sentralt i Cape Town er ikke spesielt hyggelige etter mørkets frembrudd, så unngå disse. Skal du ut og spise sent om kvelden, vær forsiktig med alkoholinntaket. Selv om Cape Town og nærområdene er et forholdsvis trygt reisemål, bør du allikevel ta dine forhåndsregler.

Vil du vite mer?

Interessert og nysgjerrig på å lese og lære mer om Cape Town og vindistriktene?

Inkognito har de siste tre årene produsert et omfattende og inspirerende ebok-prosjekt med fellestittelen Stars shining on Cape Town and the winelands. Tilsammen er trilogien på over 900 sider! 

Det er blitt tre e-bøker med ulik tematikk:
Travel guide / Restaurant guide / Wine guide

    

E-Bøkene er kun utgitt på engelsk, og kan kjøpes på iBooks, Amazon og Googleplay.

Du kan også bestille E-bøkene på Pepper publishing.

http://www.pepperpublishing.no

Les Flere saker om Cape Town

10 flotte vinene fra The Winelands

Mange av de beste får du kjøpt i Norge. Her er noen goddråper i de lavere prisklassene…

Safari i Sør-Afrika

Noen ønsker naturlig nok å kombinere en tur til Sør Afrika med en safariopplevelse.

Garden Route

Den berømte Garden Route gir deg solskinn, eviglange strender, naturopplevelser og idylliske landsbyer.

Perlen ved Atlanterhavet

Den idylliske fiskelandsbyen er Cape Towns rake motsetning. Denne turen bør du beregne 4-5 dager på.

Western Cape Road Trip

Western Cape har nydelige tettsteder og yrende småbyer på rekke og rad.

Vinruten Stellenbosch og Franschhoek

Den verdenskjente Stellenbosch vinrute er en opplevelse du ikke vil være foruten.

Mellom to oseaner, fra Cape Town til Kapp Det Gode Håp

Turen fra Cape Town til Cape of Good Hope langs fjellkjeden Table Mountain, er en uforglemmelig opplevelse.

Cape Town for musikkelskere

Utelivet i cape town er fargerikt og med mange spennende musikkscener.

Her shopper du i Cape Town

Cape Town er en spennende miks av Afrika og Europa, og her ligger også et av de største kjøpesentrene…

5 fargerike markeder i Cape Town

I Sør-Afrika har markedskulturen eksplodert de senere årene…