9 flotte viner
til skalldyr og reker

«Passer til skalldyr», er det mange som skriver om en vin. Jeg også. Men skalldyr har ulike smaker og konsistenser. Likevel er det noen vinstiler som passer til mange av dem.

Det vanligste skalldyret å spise? Trolig reker.

Det vanskeligste å matche med vin? Trolig reker det også.

Kombinasjonen av det salte sjøvannet som rekene er kokt i og kjøttets egenartede sødme, gjør at manges favorittviner, som for eksempel Chablis, kommer til kort. Vinen blir simpelthen bare sur i munnen i møte med sødmen fra rekekjøttet.

Geir Salvesen

Tekst
Bidragsyter

Christian Amundsen

Fotograf
Inkognito as

Til østers derimot, er Chablis uovertruffen ettersom området hvor druene vokser, stammer fra et eldgammelt, forsteinet østersbed fra Juratiden.

Så har vi alle de andre typene skalldyrene.

Krabber – også her har kjøttet og innmaten noe sødme. I tillegg er det forskjell på klokjøttet og det andre skallkjøttet.

Blåskjell har forsiktig sødme, mens både hummer og sjøkreps har en klar sødme i kjøttet. Det samme har kamskjell som i tillegg har en helt myk konsistens.

Et felles matchmoment for å sikre en fin vinkombinasjon, er å tilføre skalldyrene fett og syre. Fett og syre er vinens beste venn. Syren senker PH-verdien og gjør at vinens fruktighet fremstår langt klarere og bedre.

Til reker serveres gjerne majones og sitron. Til hummer og sjøkreps kan man bruke smør. Til kamskjell passer en smør- eller vinbasert saus, eller en kombinasjon slik som beurre blanc. Stekes kamskjellene raskt i smør gjør det også matchen enklere.

Til østers er det vanlig bare å presse over litt sitronsaft, mens noen velger bærsyrlige vinaigretter til. Her er det smak og behag som gjelder.

Men det å bruke fett og syre til råvaren er altså noe av det viktigste hvis du vil lykkes med vinen.

«Skalldyrviner»

I og med at smaken på skalldyr er så forskjellig, er det nesten umulig å si at én vin går til alle. Men det er noen vintyper og vinområder som passer bedre enn andre.

Tyske rieslinger med restsødme er kjent for å gå godt til reker. Men er man litt lei av den tyske Rieslingstilen, kan man bruke Sylvaner i stedet. Alsace i Frankrike har for eksempel Rieslingstiler som er mindre aromatiske og tropiske enn de tyske. Det samme er tilfelle i Østerrike, som i tillegg har Grüner Veltliner.

En veldig god vinstil er Soave fra Veneto i Italia. Vinene har ofte smak av gule plommer og fersken, sammen med et hint av mineralitet og kjernebitterhet. Verdicchio-viner fra Marche i Italia er også bra, det samme er Fiano og Greco fra Campania helt sør i Italia.

Liguria med sin sjarmerende riviera, kan også bidra. Men det kan faktisk også «innlandsfylket» Piemonte som er mest kjent for sine rødviner, men som gjennom Arneis-druen har funnet en fin vin til mange typer skalldyr, inkludert reker.

I Spania er det åpenbare eksempler på skalldyrviner helt i vest, laget på Albariño-druen fra Galicia. Innover i landet er det Verdejo-druen fra Rueda, men også fra Castilla y Leon der den er mer sjelden.

Sørafrikansk Chenin Blanc og ueiket Chardonnay er også mulige fulltreffere.

Coffele Soave 2017 3 l Bag-in-Box 

Veneto, Italia.

Kr 419,90
Karakter: 5
Poeng: 82

Lys strågul på farge, litt duft av blomster og fersken, ren og nøytral med svak mandelbitterhet i smaken slik en typisk Soave skal ha. Frukten er ren, med underliggende mineralitet og middels lengde. Drikkes til pasta, pizza, koldtbord med skinker, fisk og skalldyr, eller bare som en kosevin på sommerterrassen. Den har faktisk en god del syre som her gir friskhet, uten at den blir sur og bitter. Kan også brukes til reker.

Moestue Grape Selections

Poggio al Tesoro Solosole Vermentino 2016 

Toscana Italia.

Kr 219,90
Karakter: 5
Poeng: 85

Morsom, sjelden vin hvor vi altså har en hvit toscaner, med rund, steinfruktpreget og svakt røkt frukt med fornuftig friskhet og 14 volumprosent alkohol som egentlig ikke merkes så godt.

Stenberg og Blom

Fram Chardonnay 2017 

Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 169,90
Karakter: 6
Poeng: 85

Veldig bra Chardonnay med litt krydder, nøytral, fersken- og plommeaktig frukt, limestoneaktig vin fra Robertson. Kun stållagring. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, bbq/grillmat.

Vinarius AS

OMA Roero Arneis 2017

Piemonte, Italia.

Kr 189,90
Karakter: 5
Poeng 85

Krisp, fløtete, rik. Deilig vin fra økologisk dyrkede vinmarker. Sjarmerende og fyldig og med noe fruktsødme som vil balansere skalldyr. Inklusive reker. Passer ellers til salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza/pasta, lyst kjøtt, fisk.

Gaia Wine & Spirits

Marchesi Carboni Campania Rosato 2017 

Campania, Italia.

Kr 131,90
Karakter: 5
Poeng: 82

Morsom, sjelden vin hvor vi altså har en hvit toscaner, med rund, steinfruktpreget og svakt røkt frukt med fornuftig friskhet og 14 volumprosent alkohol som egentlig ikke merkes så godt.

Stenberg og Blom

Geiler Riesling Terroirs d’Alluvions 2016

Alsace, Frankrike.

Kr 134,90
Karakter: 6
Poeng: 83

Nydelig, tørr, rimelig Riesling med stein og salt, 4,5 g restsukker som er pent smeltet inn i en kjølig årgang. Frisk fruktighet og ren, kjølig stil. Passer til: Fisk og skalldyr.

Fondberg AS

Dreissigacker Silvaner Trocken 2017

Rheinhessen, Tyskland.

Kr 150,40
Karakter: 5
Poeng: 83

Bra trøkk i denne, og prisen er det heller ikke noe å si på. Men den er veldig nøytral i alle retninger. En vin som er en vin, men som har begrenset med smakstagger. Svakt krydret, litt pære og fersken og mineralitet. Passer til: Grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza og pasta.

Fondberg AS

René Clément Chablis Bonne Bouteille 2017

Burgund, Frankrike

Kr 189,90
Karakter: 5
Poeng: 85

Lys grønn, harmonisk og småsjarmerende Chablis med et friskt, svakt, litt vegetalt preg uten at det blir for grønt og umodent. Grønne og gule epler, litt mineralitet, litt sjø. Ikke for spiss slik at man også kan nyte den for seg selv. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitiff.

Exciting Wines AS

Cuatro Rayas Verdejo 2017

Castilla y León, Spania.

Kr 125,40
Karakter: 6
Poeng: 83

Nøytral på duft med litt steinrøyk og streif av lakris i aromabildet, tiltalende småfedme i smaken som kan skilte med litt fersken og plommer. Hvis du vil ha en nøytral vinstil som er rimelig og vellaget, er dette noe for deg. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr som krabbe, sjøkreps og blåskjell.

Heyday Wines AS