10 ekstremt gode vinkjøp til under 200 kroner

Tekst: Geir Salvesen

De aller, aller beste vinene må man selvsagt se langt etter i budsjettklassen. Men i dette prissjiktet finner man viner med en kvalitet som vil være mer enn god nok for de fleste.
Foto: GettyImages

Gode kvalitetsviner til en billig penge er alltid noe å trakte etter.
Her er ti gode kjøp som ikke tapper lommeboken.

Det skjer også noe med kvaliteten når man beveger seg over 150 kroner.
Da er det vanligvis sånn at jordsmonnspreget skinner klarere igjennom, og det er ofte det vinelskere er på jakt etter.
Hvis man da ikke bare vil ha en god vin som kan fylle mange behov.

All round-viner
Vinverdenen har spesielt to-tre områder hvor det produseres det jeg vil kalle for all round-viner.

Sør-Rhône med fyldige, fargetette rødviner fra Côtes du Rhône-området.
Soave i Veneto i Nord-Italia som produserer en mengde ukompliserte og gode hvitviner som matcher alt fra sushi til tradisjonelle, norske fiskeretter.
Så er det en ny generasjon spennende spanske rødviner laget på Garnacha og Monastrell som gir mye konsentrasjon og smak uten den gammeldagse fatsmaken.
Denne tipsrekken er i stor grad basert på disse spennende vinstilene hvor du får høy kvalitet for lav pris.

Et lite vulkanvinmirakel fra Soave i Italia. Foto: Vinmonopolet.
10277501 La Cappuccina San Brizio Garganega 2016, Veneto, Italia. Kr 199,90 Karakter: 6 Poeng: 87 
Fyldig, rik og mineralsk Soave med litt røykpreg. Masse smak med druer på et vulkansk jordsmonn. La Cappuccina er noe helt for seg selv.
Passer til: Fisk, skalldyr og gourmetmat. Bestillingsutvalget.
Red & White AS

Mâcon-Lugny Charmes.
Foto: Produsenten
10644301 Mâcon-Lugny Charmes 2017 Famille Paquet, Bourgogne, Frankrike. Kr 139,90 Karakter: 6 Poeng: 83
Stilmessig er dette en slags Chablis fra det sørlige Bourgogne, men med litt ekstra muskler, minus sjømineraliteten. Egentlig ikke så mineralsk, og ikke så mye som områdets mer mineral-dominerte appellasjon, nemlig Mâcon Viré-Clessé.
Harmonisk og småpen duft med elementer av steinfrukt, sitrus og litt fersken. Det samme i smaken som er frisk og middels fyldig. Druene kommer angivelig fra 50-60 år gamle vinstokker, noe som gir vinen en viss kompleksitet. Dette er veldig billig.
Passer til: Lettere retter, fisk, skalldyr, reker og enklere gastronomi. Bestillingsutvalget.Optimum Wines

En flott produsent med en flott og kraftig Juhfark-variant.
Foto: Geir Salvesen

Fram Chardonnay fra Robertson Valley. Foto: Vinmonopolet.
1270901 Fram Chardonnay 2018, Robertson, Sør-Afrika. Kr 169,90 Karakter: 5 Poeng: 84
Dyp strågul på farge, streif av fersken, eple, pære og sitrus på duft. I smaken fersken og en flott spenning mellom moden steinfrukt og syrlig, fint mineralpreg. Avslutter med litt krydder i finish.
Vinen er ueiket, og det passer fint til denne stilen. Bare 12 volumprosent alkohol. Men vinen blir ikke mager av den grunn. Nok fylde i den. Passer til: Skalldyr, fisk, pasta, grillmat. Bestillingsutvalget.
Vinarius AS

4871701 LZ Rioja 2017, Lanzaga, Telmo Rodriguez, Rioja, Spania. Kr 175,- Karakter: 5 Poeng: 85
Lanzaga LZ, kommer fra en av vingårdene tilhørende Lanzaga som ligger i landsbyen Lantziego (eller Lanciego, som er en annen stavemåte), cirka 20 minutter nord for Logrono som er «vinhovedstaden» i Rioja.
Lanzaga har tre kvalitetskategorier, LZ, Lanzaga og Altos Lanzaga. LZ er den ueikede varianten av Tempranillodruen som brukes på alle de tre tapningene.
Frisk, fast duft av mørke bær, mest kirsebær og moreller, litt edelt urte- og treverkkrydder også, selv om vinen ikke har vært på fat. Det edle urtepreget løfter denne middels fyldige vinen oppover i kvalitetshierarkiet.
Kjølig leirjord og et relativt kjølig vekstklima gir den fine, energiske fruktsmaken i denne vinen.
Dette er en vin som passer utmerket til hvit fisk, torskesesongen som nå kommer, kylling, hvitt kjøtt og salater. Bestillingsutvalget.
Moestue Grape Selections AS

Kanonkop Kadette 2017.
Foto: Produsenten
5678801 Kanonkop Kadette 2017, Stellenbosch, Sør-Afrika. Kr 189,90 Karakter: 6 Poeng: 87
Mørke, faste bærslag med innslag av solbær, plommer, krydder og blyantspiss på duft. En liten kraftplugg i smaken som også har nok friskhet. Passer til: Kjøtt, kjøttgryter, grillmat. Bestillingsutvalget.
ExCellars AS

En stødig gjenganger i mange polutsalg. Guigals Côtes du Rhône. Foto: Produsenten
730401 Guigal Côtes du Rhône 2015, Rhône Sør, Frankrike.
Kr 174,90 Karakter: 6 Poeng: 85
Saftig, deilig, rødbærsfruktig Rhône med god modning, men nok friskhet. Servert litt kjølig er det tendenser til burgunderaktig eleganse i den. Integrerte tanniner. Ørlite pepper også. En virkelig universalvin. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat.  Basisutvalget. Moestue Grape Selections AS

Infiltrado. En spesiell vin i en spesiell flaske.
Foto: Vinmonopolet
10260301 Infiltrado 2017, Jumilla, Spania. Kr 169,90 Karakter: 6 Poeng: 86
Nok en interessant spanjol, denne med litt åpenbar dropsduft og dropssmak, Sharps solbærdrops, pluss fioler og lakris på duft. Ditto i smaken som er lang og parfymert. 70 prosent Monastrell, resten Garnacha og Syrah. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget.
Arctic Wine Imports As

Castillo de Zalin.
Foto: Vinmonopolet

10259801 Castillo de Zalin Monastrell 2017, Jumilla, Spania. Kr 126,- Karakter: 6 Poeng: 85
Det er mye godt fra Spania. En ufiltrert, energisk og konsentrert vin med svakt tørket mørkbærsfrukt, men også innslag av moreller og lakris. God fylde. Både ufiltrert og vegansk. Prisen er fantastisk rimelig. En fulltreffer i min munn. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat. Basisutvalget.
Amka AS

Frontonio. Foto: Vinmonopolet
10275701 Frontonio Microcosmico Garnacha 2016, Spania. Kr 199,90 Karakter: 6 Poeng: 87
Nydelig Garnacha med friske aromaer, konsentrert og sval mørk rød fruktighet. Fra et garasjevinprosjekt som lager bra kvalitet med ekte jordsmonnspreg. Gamle vinstokker. Passer til: Pizza / pasta, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat. Bestillingsutvalget. Heyday Wines AS